Γνωρίζετε ότι ένας βοσκός ανακάλυψε τον καφέ, παρατηρώντας τις κατσίκες του; Στην Ευρώπη έλεγαν τον καφέ «σατανικό ποτό» και στη Βραζιλία έφθασε λόγω ενός μεγ’αλου έρωτα. Ο Κάλντι ήταν ένας βοσκός στα βουνά της Αιθιοπίας. Μια μέρα παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν πολύ πιο ζωηρές, όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός θάμνου, που έμοιαζαν με κεράσια. Όταν τα δοκίμασε κι εκείνος και βεβαιώθηκε ότι οι καρποί του έδιναν περισσότερη ενέργεια. Το είπε σε έναν μοναχό στο κοντινό μοναστήρι, ο οποίος έφτιαξε ρόφημα με τους καρπούς και εντυπωσιάστηκε από το πόση εγρήγορση του έδωσαν.

Οι καρποί διαδόθηκαν σταδιακά στην περιοχή, αργότερα στη χώρα και μέσω εμπόρων, έφτασαν και στην αραβική χερσόνησο, κάποια στιγμή τον 12ο αιώνα. Ο βοσκός είχε ανακαλύψει τον καφέ!

Οι ποικιλίες του καφέ Δύο είναι οι βασικές καλλιέργειες του καφέ και τα είδη των θάμνων απ’ όπου προέρχονται οι καρποί. Η Arabica, γνωστή και ως «Coffea Arabica», η οποία αποτελεί το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ο καφές έχει ελαφριά γεύση και περιέχει σχετικά χαμηλή ποσότητα καφεΐνης. Η δεύτερη καλλιέργεια ονομάζεται «robusta». Το φυτό αντέχει περισσότερο στις κακουχίες απ’ τον Arabica και γι’ αυτό από πολλούς θεωρείται πιο παραγωγικό, αλλά χαμηλότερης ποιότητας, καθώς η γεύση του καφέ είναι πιο πικρή. Από αυτές τις δύο καλλιέργειες, έχουν προκύψει χιλιάδες ποικιλίες, από μεταλλάξεις των φυτών, ανάλογα με την περιοχή που φυτεύτηκαν και τις διάφορες αναμείξεις που έκαναν οι καλλιεργητές. Φυσικά πια υπάρχουν και αμέτρητοι τρόποι παρασκευής, όπως ο φραπέ, ο καφές φίλτρου, ο ιρλανδέζικος και πολλοί άλλοι. Εν αρχή όμως ήταν ο καφές που πίνουμε στο μπρίκι.